NILAM HIMAWARI

26 Sep 2016

USAHAWAN MUDA "ANGAH" SIFU KAZA , Siapa ya ???

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


Ha , dah habis dah design-design blog yang customer order. Dah siap dah dan dah tutup dah sebab nak ambil semangat masuk belajar untuk semester yang akan datang ni, Nil nak teruskan dengan pengisian seperti sebelum ni. 

Haa ada tengok tak blog Nil dah berwajah baru. Yela busy design blog orang lain , habis blog sendiri tak melecun cun.. Hahaha..Takpalah Nil nak review usahawan muda sorang ni. Haa Nil panggil beliau angah. Umur sebaya ni tapi dah berjaya ni.. Mana tahu boleh kerja dengan SIFU KAZA hehe:)

Haa SIFU KAZA ? Ok SIFU KAZA ni siapa pulak ? Adakah nama tersebut adalah nama sebenar angah ? Haa... Jom kita skoden biodata si angah ni. Maaf la , nil terbiasa panggil angah.






Muhammad kamaruzaman ariff bin mohd jamal atau nama panggilannya sifu kaza dikalangan kenalan rapat serta pelajar-pelajarnya sudah tidak asing lagi didalam industri perniagaan online ataupun industri keewangan.Beliau suatu ketika dulu pernah berada dan menduduki jawatan dalam beberapa NGO sebelum bergiat aktif dalam bidang perniagaan.

Insan berusia Twenty something ini telah mencipta nama dalam pelbagai bidang yang beliau ceburi dari dulu hingga ke sekarang.Kami telah menjejaki beliau dan menerbitkan artikel ini untuk tatapan anak muda yang berjiwa sama seperti beliau supaya dapat mengambil kata-kata beliau sebagai pembakar semangat untuk terus maju dalam bidang yang diceburi.

Penulis pernah menulis artikel tentang beliau yang pada ketika itu masih menjalankan perniagaan kecil-kecilan tetapi kerana semangat dan usaha gigih,beliau dapat mengecapi impian beliau untuk menjadi seorang usahawan berjaya.Kini pada 2016 beliau telah mengorak satu lagi langkah kehadapan dan menjadi seorang speaker dan motivator dalam bidang kewangan dan pemasaran

"Nak seribu daya tak nak seribu dalih" begitulah ungkapan beliau bila tanya tentang anak muda seusia beliau yang masih mencari hala tujuan hidup masing-masing.Jika kita ingin berjaya pastikan dulu matlamat kita betul.Cuba cari satu bidang yang kita minat dan ceburi bidang tersebut dan buat sampai berjaya.Jatuh dan bangun itu biasa dalam perniagaan tetapi bangun dari jatuh itu sangat luar biasa dan patut diberikan pujian sewajarnya.Pastikan anda setkan didalam minda dan diri anda matlamat hidup yang anda paling minati,tak kisahlah nak jadi seorang chef,engineer,wartawan mahupun usahawan.Bila dah ada matlamat perkara kedua adalah berusaha.Berusaha dari segi ilmu,dari segi spiritual dan fizikal.Pastikan anda dah bersedia untuk jatuh,pastikan anda dah bersedia untuk rugi dan pastikan anda dah bersedia untuk dikiritik oleh orang lain.

Itu nasihat beliau kepada penulis sewaktu ditemubual.semoga segala nasihat yang telah beliau sampaikan menjadi pemangkin untuk anak muda yang mempunyai cita-cita tinggi untuk berusaha untuk berjaya sekian...



Ada rasa macam meremang bulu roma tak ? Haaa... kalau bulu roma takpe.. jangan lain Haha ehh lucah pulak. Habis la blog ni kena hack nanti. 

Fuhh , nak review usahawan muda ni. Kena baik-baik sikit. Silap kena saman satgi. Haa.. 
Nak lebih mengenali beliau ? Mana tahu nak cungkil rahsia. Nak tahu selok belok , nak masuk kelas beliau. Cer tengok gambar atas ni , muda lagi dah mengajar orang yang lebih berumur. Hebat ni wehhh...

JOm klik Link bawah ni laju-laju.

Terjah SIFU kita....