17 Aug 2016

Agama Untuk Mencari Populariti Semata-Mata

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


Syukur  sebab dapat kongsikan apa yang Nil baca daripada buku Resah Hati Rasulullah Saw terhadap umat. Sebelum ni Nil ada kongsikan artikel , artikel tersebut Nil baca daripada buku tersebut. Ha , bila baca artikel kali ni Nil pula yang tersentap dan rasa takut kalau-kalau cuba nak kongsikan benda yang bermanfaat tapi ada sifat riak dan nak SHOW OFF. Semua orang takut sebenarnya terutama para blogger dan juga penulis-penulis zaman sekarang. Semuanya berdasarkan niat. 


Tapi bila fikir balik kita ikut peredaran dan perubahan serta corak zaman sekarang , kita perlu ikut angin. Zaman sekarang kita dikenalkan dengan gadget , semua tak tengok mana dah , masuk je train , masuk je bas , teksi atau apa pun pengangkutan ,.. scroll je newfeed . Nak tengok. Jadi apabila kita ada gadget just share dan Like sampailah viral. Tu caranya nak berdakwah sekarang sebab typical manusia ni , lebih gemar tenung gadget sendiri. Jadi lebih tertarik ke arah gadget. Apa lagi , bila dah macam tu ,, kita manfaatkan benda yang sudah sedia ada, Nak tunggu anak-anak remaja yang agak kurang berminat hadiri apa - apa kelas ilmu.. agak sukar. Sibuk dengan kerja dan sebagainya. Jadi waktu rehat mereka adalah waktu yang sesuai untuk mereka baca atau buka apa-apa untuk dibaca melalui gadget. Dah tak payah buku.


Bagi yang sudah sedar , alhamdulillah. Kita bantulah. Sekurangnya ada niat. Kalau ada yang cakap "ek eleh kau nak menunjuk je tu" Kalau tak ada orang nak menunjuk tu , kau pun tak akan tahu benda yang sahih dan tambah ilmu tu sikit. Jadi kalau niat nak menunjuk pun sekurangnya ilmu tu dia sudi kongsi dan taip. Syukurlah. Jangan sebab takut riak , takut itu ini.. Kita tak nak kongsi sikit pun,, sebab beri alasan.. " Nanti orang cakap aku riak" "Orang cakap  buat- buat alim.."

Kadang-kadang ALLAH buka hati kita sentuh suatu buku dan kongsikan, Jadi apa dah terlintas benda yang baik kita terus sahaja lakukan. Selagi tak langgar batas, teruskan. Wallahualam,
Kembali semula kepada apa yang Nil baca. Best tau...

Sebahagian manusia menjadikan agama sebagai perantara untuk dikenali dan mendapat kemasyhuran  serta kedudukan yang tinggi dalam kalangan masyarakat. Perkara ini adalah suatu yang sangat tercela di sisi syarak. Golongan sebegini adalah antara golongan yang pertama diadili dan diseret ke dalam neraka.


Credit Sini

Sabda Nabi SAW,

Golongan yang pertama diadili pada hari kiamat ialah lelaki yang menuntut ilmu dan mengajarkannya,  membaca (mahir dengan ilmu) al Quran , kemudian ditanya kepadanya : 'Apa yang telah engkau lakukan di dunia ? Aku menuntut ilmu dan aku mengajarkannya dan aku membaca al Quran kerana Engkau ya ALLAH. Firman ALLAH : 'Engkau berdusta , engkau menuntut ilmu dan mengajarkannya agar orang ramai mengatakan si fulan alim dan engkau membaca al Quran untuk orang mengatakan si fulan qari. ' Kemudian diperintah Malaikat  menyeret mukanya dan di humban ke dalam neraka." (HR Muslim : 1902)

Nabi SAW juga mengingatkan  tentang bahaya  yang akan menimpa sesiapa  yang belajar untuk kelihatan hebat  di mata masyarakat.

Sabda baginda :


"Sesiapa yang menimba ilmu untuk berbangga-bangga  dengan ulama,  atau untuk berdebat dengan orang bodoh , atau untuk manusia menumpukan perhatian kepadanya , ALLAH akan memasukkan dia ke dalam neraka". (HR Ibnu Majah : 260)

Ini adalah suatu keadaan yang membimbangkan , ilmu ketuhanan yang dimiliki tidak mendekatkan dirinya kepada  tuhan , tetapi sebaliknya menambah keangkuhan dirinya.

Hakikatnya seorang hamba yang hina yang dicipta daripada air yang hina iaitu mani.


Pernah dengar tak tentang laungan azan yang tidak didengar oleh malaikat Jibrail. Lalu ditanya kenapa tidak azan lagi ... ? Rupanya laungan azan itu diazankan dan ada unsur riak. Wallahualam. Boleh baca disini,
Credit kepada... beliau ,


Wallahualam. 


Jemput baca :

  1. http://nilamhimawari.blogspot.com/2016/08/hati-hati-mengikut-trend-kehidupan.html
  2. http://nilamhimawari.blogspot.com/2016/08/kebimbangan-rasulullah-saw-nisbah-1.html
  3. http://nilamhimawari.blogspot.com/2016/05/silap-tanggapan-untuk-beribadah-luar.html

STAY TUNED...


Artikel Nil Yang Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...