Logo KBBA Logo KBBA

Sunday, 15 January 2017

CHINESE NEW YEAR MEGASALES : @ www.nile.com.my

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim

Alhamdulillah hari ni dapat menaip balik. Mana menghilang ? Jual novel kahkah. Dalam hati berdebar-debar tunggu result untuk semester kali ini. Tengah scroll-scroll facebook baru baru ni , Ternampak newsfeed baru dari Lyssa Faizureen. Blogger cunn , kecil molek hehe. Nampak macam adik Nil je. Rupanya Nil muda lagi pada dia. Awet muda ni. Ehh terbodek pula heee.  Ala kalau bodek pun , Nile.com akan pilih secara random. Kalau kena , bertuah la . Chinese New Year lah Nil tahun ni.

Nil dah pernah join. Masuk ni kali kedua cuba nasib. Siapa tak nak join kalau RM1000 hadiah dia. Haaa. Korang jom la join . Tak habis lagi , awal lagi la.. baru 15 Januari 2017. Jomlah join. Mana tahu korang dapat , boleh la bodek-bodek sikit. Kahkahkah. Macam la orang nak bagi. 

Nil suka la shopping dekat Nile.com. Suka shopping , pernah beli ke ? Pernah lah ! Lepas sis Lyssa buat haritu yang first time tu , baru lah Nil tahu tentang laman web ni. Nil tambah dalam favourite online shop. Sama taraf dengan zalora , ezbuy , mudah.my dan Nile.com

Nil beli sebelum ni kasut ja sebab murah. Kali ni nak try la mana tahu dah shopping dapat free lagi. Fuhhh the best la kalau macam tu. Dah la membebel . Jom lengkapkan penyertaan.




Nak , boleh klik banner ni terus ke nile.com. Kalau nak join daripada blog Lyssa pulak.. Klik sini
 terus join tau jangan tunggu lama-lama pulak. Nanti lambat. Molopas la.. Ok Nil dah lengkapkan letak banner di atas dan backlink macam lyssa suruh part 1 tu..

1. Tajuk : "Chinese New Year Megasales @ www.nile.com.my" 

2. Letak banner kat bawah ni dalam entry korang dan linkkan kat banner tu dengan link yang ini : http://www.nile.com.my/page.php?cd=120 

Dah buat dah 1 dan 2. Lepas tu no 3...

3. Dan daripada link tersebut, korang pilih 5 items daripada "Chinese New Year Megasales Items" yang korang nak sangat-sangat daripada nile.com.my, dan korang mentionkan dalam entry korang tu nanti sejibikkkk macam contoh kat bawah ni ye.. hehe..


Sekarang Nil nak cari barang-barang yang best. Yang Nil nak gila-gila. Hehehehhe Suka ni. Jommm


Product: Traveler BackpackCNY2017 Sales price: RM23.90
Date: 17/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 190 units only


Product: Sport PantCNY2017 Sales price: RM18.90
Date: 20/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 317 units only


Product: Haniya BlouseCNY2017 Sales price: RM23.90
Date: 24/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 150 units only


Product: BackpackCNY2017 Sales price: RM13.50
Date: 17/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 360 units only



Product: HandbagCNY2017 Sales price: RM17.90
Date: 23/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 350 units only

Nil tengok banyak dah sold out. Nil tak letak lah yang sold out tu. Yang masih ada tu je. Alaaa jean tu.. Dah sold out. Huhukkkk.. Apa pun dah lengkap.. Yeay next step nak direct to email. Send ke email


4. Email kan terus kepada give_away@nile.com.my beserta dengan detail dan tajuk :

Chinese New Year Megasales Giveaway

Link blog :
Nama Penuh :
No. Telefon :


Tarikh tutup 26 Hb Januari 2017.

Yeayyyy. Jom Join...


Tuesday, 10 January 2017

TRAVEL PENANG Part 2 : TAMAN RIMBA Teluk Bahang

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim

Syukur alhamdulillah , dapat lagi menaip tambah koleksi travel di Penang. Pulau Mutiara ni. Nil baru update Part 1. Part 1 cuma sebahagian. Sikit ja gambar yang Nil letak. Kali ni Nil nak tambah lagi koleksi gambar yang Nil ambil. Mungkin kali ni lebih syiokkk ha. Kena la tengok pemandangan dekat taman rimba teluk bahang ni. Lepas travel tu , balik rumah tengok berita. 


PULAU PINANG diiktiraf CNN antara tempat menarik dan pusat pelancongan yang perlu dikunjungi. Korang nak baca boleh tengok part 1 Nil update. Link. Ni Part 1 yang Nil dah update sebelum Part 2 ni.



Apa yang buat Nil teruja  , taman rimba teluk bahang ni dah direnovate habis cantik tau dak. Bersih , pokok-pokok dijaga dengan baik. Aada yang jagakan kebajikan dan kecantikan taman rimba teluk Bahang. Taman Rimba ni , adalah taman tema air. Yela kalau korang tak tahu.. Taman rimba ni apa ? Cumanya boleh mandi , dan arus mengalir tu adalah air sungai original dan bukan buatan. Ketika Nil mula-mula datang , memang taman rimba ni tak pernah direnovate baik dan sesuai lagi untuk budak-budak mandi. Disebabkan air sungai , batu-batu besar dan agak bahaya sikit sebelum ni.

Alhamdulillah , ada dah dalam 5 tahun lepas , Taman Rimba teluk bahang ni dibaik pulih. Disediakan taman-taman cantik. Pelancong-pelancong pon dah ramai datang. Tempat untuk berkelah , tempat untuk mandi pun dah cantik. Kalau budak-budak , anak-anak kecil nak mandi pun dah tak risau. Aada gelongsor comel. Kolam cetek dan disimenkan separuh untuk elak dasar yang agak bahaya untuk kita mandi. Yelah kalau sungai tu kita tak tahu bawah nya macam mana. Sekarang dah boleh lihat air jernih dan dasarnya. 

Best gila. Sebab sungai dah moden. Tapi taklah ubah suai macam swimmming pool tu. Kalau nak tengok , tengok gambar-gambar lepas ni. Pasti korang tak sabar nak datang lagi lepas ni. Apa yang best lagi , ada tempat untuk persalinan , ada pondok yang dibina khas untuk family berkelah dan hidangkan makanan yang dibawa. Besar gila dalam kawasan tu. Dari luar tak tahu di atas bukit sana macam mana. Bila masuk ke dalam , ala-ala mendaki sikit.. Baru korang nampak suasana..

Ada muzium perhutanan PULAU PINANG. Boleh masuk dengan harga serendah RM1. Masuk dahulu barulah pergi mandi. Kunk basah pulak nanti, Hehe,, Tunggu part dalam muzium.. Cantik dan feeling. Ada sesuatu yang rakyat Malaysia perlu tahu , produk terbaik daripada seorang bussiness woman Malaysia. Dalam Muzium tersebut. Bermaksud , produk tersebut sangat mujarab dan gunakan akar kayu sehinggakan Produk beliau telah diletakkan di dalam satu kotak kaca untuk peragaan dan contoh,




Cantikkan pemandangan gambar atas ni.. Gambar atas ni daripada bawah. Belum nai atas lagi tau. The best ...Nil snap picture... Haa Nil dah Zoom. Sila baca.. Info baik ni.
Perasmian Hutan Simpan Teluk Bahang Penang



Now.. Dah baca kan .. Sekarang tengok ni. Nil ada tengok satu rakit dibina khas Haish... Kalau main rakit ni gerenti jauhh ke depan laju benor,,,


Time Nil ke sana pun , baru lepas hujan. Korang rasa... Masukkan kaki perghh hilang panas-panas.  Kalau hujan sesuai sangatlah mandi. Takdelah air nak duduk setempat je kan. Faham-faham jelah kalau masing-masing mandi.. Air terasa hangat. Kahkah. Lawak je.




Kalau korang boleh tengok , ada signboard penunjuk arah. Tak nampak tulisan. Sebab cahaya matahari.. Silau sikit nak snap Foto.. Ada surau ada tempat persalinan.. 




Ni yang best ni. Part ni. Ada muzium perhutanan Pulau Pinang. Nanti boleh tengok.





Inilah muzium tersebut. Muzium Perhutanan Pulau Pinang. Kalau pelajar nak buat kajian. Sesuai kesini berkaitan perhutanan dan sebagainya. Herba terbaik juga ada disini.

Pulau Pinang Adalah pusat pelancongan yang perlu dilawati.
Banyak lagi part part yang bakal Nil update. Heheheh...



Monday, 9 January 2017

TRAVEL PENANG Part 1 : TAMAN RIMBA Teluk Bahang

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim

Penang named 2nd top tourist destination for 2017 by CNN
Link
http://www.nst.com.my/news/2017/01/202954/penang-named-2nd-top-tourist-destination-2017-cnn

Tolonglah sayangi Hutan. Haha terus buat kempen tu. Tengok dah tertulis. Mandi-mandi jugak. Janganlah buang sampah, Tengok , bila bersih nak pergi selfie pon seronok. Cantik betoii tempat dia..
Hampa kena mai Penang tau dakk..

Tempat paling best untuk mandi dan release tension. Yela asyik study, asyik kerja kena la bercuti. Satu-satunya tempat adalah Penang... Taman Rimba.



Kemain ye, habis final exam terus cuti-cuti Penang. Haishhh ! Nak pergi jauh-jauh buat apa kalau tempat sendiri pun tak habis lagi pusing, travel semua tempat menarik yang ada. Pulau Pinang dikenali sebagai pusat pelancongan dan syurga makanan yang paling popular. Mestilah kena bangga dengan tempat sendiri. Ha tudiaaqqq ! Mai dahhh hahaa..

Ini baru part 1. Nil ni kalau pergi mana-mana susah nak SWAFOTO , ataupun snap gambar-gambar. Segan agaknya. Tapi bila dah semua blogger dan semua orang zaman sekarang ni asyik viralkan tempat-tempat menarik , apa guna jadi warganegara Malaysia kalau tak hargai apa yang ada. Dan salah seorang rakyat yang dilahirkan di negeri Pulau Pinang. 

Tempat sendiri pun dah terbaik , rugilah kalau tak war-warkan. Tinggal berdekatan je. Alaa.. kejap je nak sampai tempat-tempat yang Nil kunjungi ni. Part 1 , Nil bersama family terus ke Taman Rimba. Dah lama tak kesana. Wah , dah makin banyak perubahan. Ada yang dah pergi tapi diorang tak masuk ke muzium yang turut ada di sana. Bukan mahal pun , RM1 je seorang. 

Kalau yang jenis penakut nak masuk tu , Nil cadangkan korang ke sini. Sebab muzium ni , lebih kepada info-info perhutanan dan juga hutan serta akar-akar herba. Memang terbaik. Tapi Nil akan ke update ke part-part seterusnya.

Ini baru Part 1. Tu pun , part 1 tak akan habis disini. Part di Taman Rimba memang banyak gambar yang menunggu untuk dimuatkan. Banyak gambar-gambar menarik disini. Suka mandi ? Suka Travel ? Suka berkelah ? Nak buat family day ? Teruskan dengan part-part yang bakal Nil update. Sekadar introduction..



Peta taman rimba teluk bahang


Sebelum tu , korang nak ke teluk bahang , boleh google dan tengok map yang disediakan. Ini adalah gambar yang Nil ambil di google untuk rujukan korang nanti. Kesian Enterprise tu , nampak je kesian padahal penuh dengan pengunjung. Tak payah susah nak keluar beli keropok. Dalam Taman Rimba tu dah ada pelampong dan sebagainya.



Kan dah cakap , tak payah nak fikir kat mana nak beli pelampong. Tu dah ada dah tu Haa.. Dekat parking. Turun kereta terus beli. Apa nak susah susah.. Ha ! Bila musim hujan macam ni , lagi la best .. Dengan kesejukan yang terasa... Sejuk , tak ramai dan tak kurang. Hari minggu petang sikit penuh la. Tak payah bayaq aih nak masuk. Nak masuk muzium ja...kena bayaq tu pun RM1 haa...

Risau  kalau datang satu family ? Nak tidoq mana ? Haish nak risau buat apa. Homestay berlambak tau dak. Haha keluaq penang dah. Hotel pon berdekatan. Ada bas Hop Lagi...



Cantikkan. Sungai dari atas sampailah sini. Bersih ja , surau pun ada. Sempat pakcik yang naik moto tu habaq.. 

"Kalau nak pi surau , mai belah ni.. Kot kawasan ni," kata dia..
Kalau tak tau kat mana.. Korang tengok signboard ja
Jangan risau.. Benda boleh bincang. Haha



Excited bila masuk , Tenang sangat dah tempat ni. Time ni orang tak ramai. Baru lepas hujan katakan. Kami pulak terawal haha. Taklah , dekat situ ja nampak tak ramai. Naik atas punya atas.. Ha..
Ramai orang rupanya. berkelah... Ada yang mandi.

Nak tengok ? Tulaa... tunggu part 2 pulak. 





Cantik gila. Nak selfie ka , nak shoot ka.. Meh la sini. Sweet Muweet la tempat ni. Bersih ada orang jaga.. Best sangat !! Dekat dengan batu feringgi. Sapa tak mai.. qugi laaa Lagu ni.. Baq mai kat hampa hahahaa...

Family Nil sekadar datang nak jenguk-jenguk ja. Tapi semua berhasrat nak datang semula. Nak mandi katanya. Haishh kalau mandi , habis semua kolam , semua tempat Nil terjun. Jangan cakap hakak tak umbrella na..... Nanti korang tengok gambar seterusnya. Mesti rasa nak mandi.

Tak sempat nak pergi taman rama-rama. Fuhhh ! Sempat snap ja.. sebab hujan lebat Next time la..datang semula.

Stay Tuned. Banyak lagi gambar menarik di part seterusnya..

Nak ka tengok ? Komen la sikit...Menarik betul.. Tak masuk review dekat padang kota... Pasemboq lagi ha....