Logo KBBA Logo KBBA

Friday, 20 January 2017

TRAVEL Penang Part 3 : Taman Rimba Teluk Bahang Penang

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim



Nak story morry sambung balik ceqhita lepas lepas. Dah baca dah ke part 1 dan 2 ? Belom baca , Nil selit Link untuk korang terjah.  Apa pun jom la santai-santai tengok keindahan gambar ke taman rimba. Banyak lagi sebenarnya. Banyak sangat gambar yang Nil ambil. Kalau dah tengok part lepas , ada nil mention tentang muzium yang ada. Sebenarnya tak ramai yang tahu dalam tu ada muzium kalau tengok dari luar sekadar tempat untuk mandi. Kadang-kadang ada yang tak tahu dalam sana boleh mandi.


Bila naik atas , baru nampak air sungai yang best gila tu. Nil ada update , dan ada beberapa yang cakap.. kenapa air keruh je ? Hahaha tu dekat bawah nampak je keruh. Lepas hujan. Nama pun sungai bukan kolam. Taklah sejernih mana dekat bawah sana. Kalau korang naik atas lagi.. Memang tak tahan nak terjun. Haa... Best gila air tu..


Tengoklah lokasi muzium . Perlu bayar RM1 per kepala hehee..




Apa yang Nil tak tahan nak snap gambar. Inilah benda tu. Titi gantung. Huish .. Ada arahan tau ikut berat dan juga orang. Terhad berdasarkan syarat di papan tanda tu. Boleh tengok gambar seterusnya. Nil zoom lah sikit.




Bila tak ada orang atas tu , apa lagi minta lah kakak nil ambilkan gambar. Tengok muka tengah cuak. Balik baru tengok gambar. Hasih acanerlah muka boleh camtu ni. Mesti tak ready sebelum snap gambar. Kakak tak bagi arahan. Haish nak kena ni.. Hahhaa





Cuba tengok , macam mana keadaan kat situ. Suasananya. Sebenarnya boleh terus melepasi titi gantung dan terus ke surau. Best kan nak pergi surau sebelah sana. Nil gayat la... Tengok had maksima.. Dewasa 7 orang je boleh.. Nanti runtuh , mampus.. ehhehe





Ini pulak sudut herba. Kalau naik atas sana boleh tengok pokok-pokok herba. Boleh skoden la pokok apa. Cuma Nil snap dari bawah je , balik baru pergi balik. Nak layan keindahan yang lain pulak. Tak sabar gila...




Bila Nil dah mula menapak nak naik atas. Jom lerr. Moh leee ikutt. Naik atas.. Nantikan next gambar sungai yang jernih. Ada gelongsor lagi. Cuma sesuai untuk budak-budak. Kalau Nil , memang tersekat la tak turun...





The best gila. Haish lepas ni nak pergi mana pulak ye ? 
Ada request ke , ada orang sponsor best ni Kahkah.

Next ye, sTAY TUNED..

PART 2  


Nak share Kalau korang nak buat duit dengan KliKjer.

Jom daftar SINI untuk dapatkan komisen

Sunday, 15 January 2017

CHINESE NEW YEAR MEGASALES : @ www.nile.com.my

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim

Alhamdulillah hari ni dapat menaip balik. Mana menghilang ? Jual novel kahkah. Dalam hati berdebar-debar tunggu result untuk semester kali ini. Tengah scroll-scroll facebook baru baru ni , Ternampak newsfeed baru dari Lyssa Faizureen. Blogger cunn , kecil molek hehe. Nampak macam adik Nil je. Rupanya Nil muda lagi pada dia. Awet muda ni. Ehh terbodek pula heee.  Ala kalau bodek pun , Nile.com akan pilih secara random. Kalau kena , bertuah la . Chinese New Year lah Nil tahun ni.

Nil dah pernah join. Masuk ni kali kedua cuba nasib. Siapa tak nak join kalau RM1000 hadiah dia. Haaa. Korang jom la join . Tak habis lagi , awal lagi la.. baru 15 Januari 2017. Jomlah join. Mana tahu korang dapat , boleh la bodek-bodek sikit. Kahkahkah. Macam la orang nak bagi. 

Nil suka la shopping dekat Nile.com. Suka shopping , pernah beli ke ? Pernah lah ! Lepas sis Lyssa buat haritu yang first time tu , baru lah Nil tahu tentang laman web ni. Nil tambah dalam favourite online shop. Sama taraf dengan zalora , ezbuy , mudah.my dan Nile.com

Nil beli sebelum ni kasut ja sebab murah. Kali ni nak try la mana tahu dah shopping dapat free lagi. Fuhhh the best la kalau macam tu. Dah la membebel . Jom lengkapkan penyertaan.




Nak , boleh klik banner ni terus ke nile.com. Kalau nak join daripada blog Lyssa pulak.. Klik sini
 terus join tau jangan tunggu lama-lama pulak. Nanti lambat. Molopas la.. Ok Nil dah lengkapkan letak banner di atas dan backlink macam lyssa suruh part 1 tu..

1. Tajuk : "Chinese New Year Megasales @ www.nile.com.my" 

2. Letak banner kat bawah ni dalam entry korang dan linkkan kat banner tu dengan link yang ini : http://www.nile.com.my/page.php?cd=120 

Dah buat dah 1 dan 2. Lepas tu no 3...

3. Dan daripada link tersebut, korang pilih 5 items daripada "Chinese New Year Megasales Items" yang korang nak sangat-sangat daripada nile.com.my, dan korang mentionkan dalam entry korang tu nanti sejibikkkk macam contoh kat bawah ni ye.. hehe..


Sekarang Nil nak cari barang-barang yang best. Yang Nil nak gila-gila. Hehehehhe Suka ni. Jommm


Product: Traveler BackpackCNY2017 Sales price: RM23.90
Date: 17/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 190 units only


Product: Sport PantCNY2017 Sales price: RM18.90
Date: 20/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 317 units only


Product: Haniya BlouseCNY2017 Sales price: RM23.90
Date: 24/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 150 units only



Product: BackpackCNY2017 Sales price: RM13.50
Date: 17/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 360 units only



Product: HandbagCNY2017 Sales price: RM17.90
Date: 23/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 350 units only

Nil tengok banyak dah sold out. Nil tak letak lah yang sold out tu. Yang masih ada tu je. Alaaa jean tu.. Dah sold out. Huhukkkk.. Apa pun dah lengkap.. Yeay next step nak direct to email. Send ke email


4. Email kan terus kepada give_away@nile.com.my beserta dengan detail dan tajuk :

Chinese New Year Megasales Giveaway

Link blog :
Nama Penuh :
No. Telefon :


Tarikh tutup 26 Hb Januari 2017.

Yeayyyy. Jom Join...




Nak share Kalau korang nak buat duit dengan KliKjer.

Jom daftar SINI untuk dapatkan komisen

Tuesday, 10 January 2017

TRAVEL PENANG Part 2 : TAMAN RIMBA Teluk Bahang

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim

Syukur alhamdulillah , dapat lagi menaip tambah koleksi travel di Penang. Pulau Mutiara ni. Nil baru update Part 1. Part 1 cuma sebahagian. Sikit ja gambar yang Nil letak. Kali ni Nil nak tambah lagi koleksi gambar yang Nil ambil. Mungkin kali ni lebih syiokkk ha. Kena la tengok pemandangan dekat taman rimba teluk bahang ni. Lepas travel tu , balik rumah tengok berita. 


PULAU PINANG diiktiraf CNN antara tempat menarik dan pusat pelancongan yang perlu dikunjungi. Korang nak baca boleh tengok part 1 Nil update. Link. Ni Part 1 yang Nil dah update sebelum Part 2 ni.



Apa yang buat Nil teruja  , taman rimba teluk bahang ni dah direnovate habis cantik tau dak. Bersih , pokok-pokok dijaga dengan baik. Aada yang jagakan kebajikan dan kecantikan taman rimba teluk Bahang. Taman Rimba ni , adalah taman tema air. Yela kalau korang tak tahu.. Taman rimba ni apa ? Cumanya boleh mandi , dan arus mengalir tu adalah air sungai original dan bukan buatan. Ketika Nil mula-mula datang , memang taman rimba ni tak pernah direnovate baik dan sesuai lagi untuk budak-budak mandi. Disebabkan air sungai , batu-batu besar dan agak bahaya sikit sebelum ni.

Alhamdulillah , ada dah dalam 5 tahun lepas , Taman Rimba teluk bahang ni dibaik pulih. Disediakan taman-taman cantik. Pelancong-pelancong pon dah ramai datang. Tempat untuk berkelah , tempat untuk mandi pun dah cantik. Kalau budak-budak , anak-anak kecil nak mandi pun dah tak risau. Aada gelongsor comel. Kolam cetek dan disimenkan separuh untuk elak dasar yang agak bahaya untuk kita mandi. Yelah kalau sungai tu kita tak tahu bawah nya macam mana. Sekarang dah boleh lihat air jernih dan dasarnya. 

Best gila. Sebab sungai dah moden. Tapi taklah ubah suai macam swimmming pool tu. Kalau nak tengok , tengok gambar-gambar lepas ni. Pasti korang tak sabar nak datang lagi lepas ni. Apa yang best lagi , ada tempat untuk persalinan , ada pondok yang dibina khas untuk family berkelah dan hidangkan makanan yang dibawa. Besar gila dalam kawasan tu. Dari luar tak tahu di atas bukit sana macam mana. Bila masuk ke dalam , ala-ala mendaki sikit.. Baru korang nampak suasana..

Ada muzium perhutanan PULAU PINANG. Boleh masuk dengan harga serendah RM1. Masuk dahulu barulah pergi mandi. Kunk basah pulak nanti, Hehe,, Tunggu part dalam muzium.. Cantik dan feeling. Ada sesuatu yang rakyat Malaysia perlu tahu , produk terbaik daripada seorang bussiness woman Malaysia. Dalam Muzium tersebut. Bermaksud , produk tersebut sangat mujarab dan gunakan akar kayu sehinggakan Produk beliau telah diletakkan di dalam satu kotak kaca untuk peragaan dan contoh,




Cantikkan pemandangan gambar atas ni.. Gambar atas ni daripada bawah. Belum nai atas lagi tau. The best ...Nil snap picture... Haa Nil dah Zoom. Sila baca.. Info baik ni.
Perasmian Hutan Simpan Teluk Bahang Penang



Now.. Dah baca kan .. Sekarang tengok ni. Nil ada tengok satu rakit dibina khas Haish... Kalau main rakit ni gerenti jauhh ke depan laju benor,,,


Time Nil ke sana pun , baru lepas hujan. Korang rasa... Masukkan kaki perghh hilang panas-panas.  Kalau hujan sesuai sangatlah mandi. Takdelah air nak duduk setempat je kan. Faham-faham jelah kalau masing-masing mandi.. Air terasa hangat. Kahkah. Lawak je.




Kalau korang boleh tengok , ada signboard penunjuk arah. Tak nampak tulisan. Sebab cahaya matahari.. Silau sikit nak snap Foto.. Ada surau ada tempat persalinan.. 




Ni yang best ni. Part ni. Ada muzium perhutanan Pulau Pinang. Nanti boleh tengok.





Inilah muzium tersebut. Muzium Perhutanan Pulau Pinang. Kalau pelajar nak buat kajian. Sesuai kesini berkaitan perhutanan dan sebagainya. Herba terbaik juga ada disini.

Pulau Pinang Adalah pusat pelancongan yang perlu dilawati.
Banyak lagi part part yang bakal Nil update. Heheheh...



Nak share Kalau korang nak buat duit dengan KliKjer.

Jom daftar SINI untuk dapatkan komisen