Tuto : Solat Fardhu Subuh yang betul :) - NILAM HIMAWARI

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Friday, November 28

Tuto : Solat Fardhu Subuh yang betul :)

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh !

Beruntunglah bagi Nil dapat juga menaip dan terus menaip. ALHAMDULILLAH diberi nafas yang panjang dan umur yang panjang untuk dipermudahkan urusan dunia dan akhirat. Diharapkan begitulah. 

Pada lewat malam begini. Dengan kudrat yang ada Nil nak terus berniat untuk bantu kawan-kawan , sahabat sahabat semua .. agar kita dapat laksanakan solat dengan baik. Memang tidak secara aslinya nil yang buat sendiri dan idea atau maklumat dalam acrticle ni 100% daripada Nil.. tak boleh ye. sebab Nil pon ada kekurangan jadi harus dirujuk pada yang benar betul ..

Kalaulah ada yang Nil tertinggal atau tersilap.. ada kemusykilan dalam entry ni. Harap betulkan dan tegur ya . semua manusia tidak sempurna tapi ini dalam perjalanan untuk lengkapkan diri. agar kita  semua tahu bagaimana ya..

solat subuh .CREDIT to :
[ http://islamagamaku197.blogspot.com/ ]

nil bekalkan cara solat subuh yang sempurna dan kelebihannya ye :) semoga bergembira mengejar ilmu ALLAH ... Nil doa kalian .. dipermudahkan urusan.. diberi kesempatan untuk beribadat dan insyaALLAH doakan Nil juga ye :)
credit to :
 http://www.slideshare.net/zero1172/cara-mendirikan-sembahyang-subuh


credit to :
http://www.slideshare.net/rosmatrabu/praktikal-solat-subuh-3251890?related=1


kadang-kadang perlu jugak rujuk sumber lain.. untuk bantu orang . dan slideshow ni kadang-kadang boleh bantu kita untuk lebih faham kalau ada silap tu .. kasitahu ye. kita boleh tanya pada tuan empunya slideshow ni .. dan terima kasih tak terhingga daripada terus terbuku di sana apa salahnya kita sebarkan , Ha... semua orang boleh rujuk .. ! tengssss :)

terima kasih kepada  ROSMAT RABU :)

Hadith:
 Daripada Jundab bin Abdillah RA
katanya : Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang mengerjakan sembahyang subuh nescaya dia berada di dalam lindungan Allah, oleh itu janganlah sampai Allah menuntut daripada kamu sesuatu daripada tanggungannya (zimmah) nescaya Dia (Allah) dapatkannya kemudian Dia (Allah) menyembamkan mukanya ke dalam api neraka”.

 Huraian Hadith:
Umat Islam di suruh menunaikan sembahyang fardhu dalam waktunya terutama bagi sembahyang subuh. Allah akan memberi perlindungan kepada hambanya yang menunaikan sembahyang subuh pada waktunya Sesiapa yang menyakiti orang yang taat kepada Allah maka akan di humbankan ke dalam api neraka.

Seperti firmannya (dalam hadis qudsi) yang bermaksud : “Sesiapa yang menyakiti kekasihku akan aku iklankan perang terhadapnya.” Disebutkan sembahyang subuh secara khusus sedangkan empat waktu yang lain iaitu zuhur, asar, maghrib dan isyak juga di tuntut dengan tuntutan fardhu yang sama. Ini kerana sembahyang subuh adalah yang paling berat waktu di tunaikan.

Oleh itu apabila seseorang itu sanggup bangun menunaikan sembahyang subuh lebih-lebih lagi dalam berjemaah, sepatutnya sembahyang-sembahyang lain dia lebih berkesungguhan. Hadis ini juga menunjukkan kelebihan sembahyang subuh berbanding waktu-waktu yang lain(walaupun kesemuanya mempunyai kelebihan). Ini kerana sembahyang subuh disaksikan bersama oleh malaikat siang dan malaikat malam yang menguasainya manusia (seperti yang tersebut dalam hadis yang lain).

credit to  : http://www.islam.gov.my/

No comments:

Post Top Ad

Responsive Ads Here