Friday, March 6

Cara Setting Mengaktifkan "Custom robots.txt" Di blog

Assalamualaikum

Cara Setting Mengaktifkan "Custom robots.txt" Di blog 

Pada mulanya Nil pon tak perasan yang Nil belum setting dan lengkapkan ruangan setting di blog Nil ni, Jadi sengajalah nil nak lengkapkan. Bukan apa kalau belum settingkan macam mana nak mesra SEO . Nak blog gempak kan ? Perlu laaaa suruh robot jalan kan kerja.

Jadi Jum ikut Tutorial yang Nil buat ni. Khas untuk semua yang belum tahu.
Dan 1 lagi ... Untuk apa ? Yess untuk bagi blog kita senang di kesan, mudah dikenal oleh Robot search engine, kalau mudah dikenal maka mudah di-crawl dan mudah untuk orang layari,  nantin akan membantu blog kita ter-index di search engine dengan baik.

Perlu berhati hati setting CUSTOM ROBOT.TXT kalau silap akan menjejaskan blog kita untuk terindex


Ok apa tunggu lagi cepatlah ikut Nil :)



1. Login ke blogger

 2. Pilih menu setting => Search preferences

3. lihat ke menu Crawlers and indexing, klik edit pada Custom robots.txt

4. Isi pada kotak kosong dengan text berikut 
(jangan lupaTICK yes pada Enable custom robots.txt content?)


Paste dalam kotak tu setelah tick yess...



User-agent: Mediapartners-Google
 Disallow: 
User-agent: * 
Disallow: /search 
Allow: / 
Sitemap: http://nilamhimawari.blogspot.com/feeds/posts/default?orderby=UPDATED

Sila masukkan link blog sendiri pada link Nil boldkan hitam tu 


SAVE !! DAH JADIII :)

next Nil ajar lain pulak yee . Nil dah buat :) Korang pulak yee

1 comment:

Maria Firdz said...

Nice tutor..
Saya datang ziarah, baca entry dan follow...
Moga diberkati dan dirahmati Allah selalu... :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...