Sunday, November 15

#REVIEW Nurul Cahaya [ Blogger BerEducation kreatif ]

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim

Ehem - ehem , bersawang sawanglah blog Nil ni bila tak ada yang Nil update tiap-tiap hari. Sejak sibuk sambung belajar ni , dah tak terjaga dah blog Nil ni. Alhamdulillah bila cuti midterm walaupun seminggu , masih sempat Nil renovate blog ni agar lebih meriah walaupun tak berpenghuni. Teringat pulak masa Nil mula-mula berkecimpung dalam dunia blogger ni.

 Lama sangat dah , dulu just tomel - tomel dan agak berat blog Nil tu semua nak dipasanng dalam blog. Bila semakin matang , haaa... Tak ada dah yang nak kelap kelip nak semak sampai berat blog. Lahai teringat dulu-dulu punya design , memang tak boleh belah haha.. Cannot Cut bahahahaa ! Buruk benor kalau translate haha ! Ceqitanya dulu nil mula kenalkan blog dengan review Hehe ! So , Nil nak kembalikan nostalgia tu dengan merasmikan design blog baru ni.. Review seorang rakan blogger Nil dan rakan stpm dulu-dulu Haha..

Nak diceritakan , Nil sebenarnya dengan si gadis molek yang diberi nama Nurul ni atau nurul cahaya ni ,  adalah kawan study jarak jauh. Masih tak boleh lupa.. Cik nurul ni study dengan nil waktu malam.. Nak exam last untuk Stpm.. Menentukan hala tuju kami.. Si nurul ajak nil study dengan dia. Yang kelakar study sejarah. Dia cerita Nil blur... dia baca nil pon baca. Dan dia tahu tentang dia, Nil pon tahu tenang Nil.. silibus yang Nil baca,.. Esok dah exam..

Dan alhamdulillah , Si Nurul dan Nil dah pon berjaya sambung degree.. Haha sama-sama umur 20. Dah comel. Orang melaka. Dia gelak dan suka bila dengar Nil cakap penang dalam record dulu terang sal sejarah dengan brutalnya cara penang. Loghat penang Nil yang tak boleh belah tu hekhek.

Dan kami saling mengenali. Nil tahu beliau juga merupakan blogger.


Ni website beliau : http://www.ceritanurulcahaya.com/





http://1.bp.blogspot.com/-6hn-xKNq3dE/VkdVi7Y0T2I/AAAAAAAADzs/RmBur4nmG5M/s1600-r/templatebaruaku2.png



Header beliau kena dengan course beliau sekarang . Memang artlah. Tak leh cakap apa dan nil dah agak bila beliau pegang gitar. Orang art pure ni Haha . Otak artistik ni.


Nie sedikit biodata tuan punya blog ceritanurulcahaya nie...

Haaa, 

1) Siapakah Nurul Cahaya??
- Nurul Cahaya merupakan nama timangan a.k.a nama manja dalam keluarga... Gelaran "Nurul" sering digunakan sejak kecil lagi.. Namun, ada juga orang panggil aku dengan nama Mutoharah... Yaaa... Itu jarang la orng pnggil.. Biasanya cikgu yang panggil nama aku.... 

Aku digelarkan dengan gelaran "kakak" dalam rumah nie ha.. Sebab aku anak sulung daripada 3 orang adik beradik.. Aku sorang je perempuan....

2) Kenapa Nurul Cahaya??
- Cahaya tu dalam Bahasa Arab tu Nur... Hihi, So, Nurul pun bererti "cahaya" So, when combined together gether jadik lah Nurul Cahaya... Cahaya Cahaya la meaning dia hahahaaha...


Sweetkan Comel momey je . Haaa Jomlah kita berlike fanpage dan follow cik Nurul cahaya. Jom serbuu !!

Tengs Nurul sudi Direview Nil :) Love u !!
Direct masukkan Nurul dalam Bloglist !!

Review siapa pulak ya ? 
`
`
`
`
`
`


Komen cepat ! Andalah orang itu :)




Friday, November 13

Perempuan Boleh Hidup Tanpa Lelaki !

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


I always remind myself .. Remember that.. Wanita memang boleh berkahwin dengan sesiapa sahaja yang mereka cintai , Tapi ingat lelaki masih bujang 3 untuk cukupkan 4.Wanita hanya dambakan semua untuk sang lelaki usaha dapatkannya. Jangan sampai cinta lupa segala. Capai cinta namun impian perlu ada kerana suatu masa bila ditinggalkan tidak akan terlopong sahaja. Namun , anda boleh hidup tanpa si dia dan happy selalu jika anda jaga maruah dan prinsip hidup anda.

Betulkah pendirian Nil ? Yes i do . Nil rasa perempuan boleh hidup sekiranya si perempuan tahu bagaimana nak uruskan diri sendiri. Disebabkan itu seharusnya bersedia. Walaupun ada orang cakap 'no need to invest' but we need if it the situation happened anf force us to do something. No need to upset if end off...

Disebabkan itu perempuan perlu jaga maruah , jika maruah kita terjaga maka terjagalah kesemuanya jika tidak terjaga maka runtuhlah semua. Maruah perempuan hanya pada nafsu. Pada mahkota dan daranya. Jika hilang dara mahkota seseorang itu , maka seorang perempuan merasakan mereka bebas untuk melakukan maksiat dengan lelaki lain.

 

Selalunya begitulah yang pernah diketahui. Wallahualam. Harapnya tidaklah sebegitu. Allah tidak pernah tidur. Ingatlah ALLAH sentiasa melihat semuanya.tidak pernah terlelap walau sesaat. Allahuakbar.
Disebabkan itulah sebagai wanita dan perempuan yang kuat dan tidak pernah lemah kita perlu ada hala tuju dan impian. Walaupun dugaan dan ujian datang menimpa-nimpa , kadangkala kita menangis. Tapi jika ada impian tu , nak kaya nak hebat di akhirat dan dunia , insyaALLAH kita boleh hadapi jika tiada cinta sekalipun... Ingatlah pentingnya prinsip dalam diri setiap orang. Tiada prinsip terumbang ambinglah semua.


Jadi , wanita perlu ada kemahiran sekurangnya jika tidak pada pelajaran. Ataupun wawasan sendiri untuk maju,. Jika ada apa yang berlaku , Kita tak akan rugi dan orang yang tinggalkan kitalah yang rugi sebab tinggalkan orang yang bersopan dan berbudi seperti kita. Ingatlah jangan ketepikan mak abah jika kita berjaya ataupun bersuami. Walaupun kita terlepas dan ditanggung suami pula. Ingat mak abah tetap satu. Tapi suami sementara di dunia. Tetapi kita boleh berkahwin lain. Tapi ingatlah ibu bapa sekali sahaja yang melahirkan zuriat seperti kita. Tiada cinta mereka tiadalah kita.

Berterima kasihlah. Jadi ingat , wanita disayangi ALLAH swt . Sama sama mengingati . Wallahualam

Tuesday, November 10

BERTUKAR JADI KELAWAR ;)

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


Dah bertukar dah jadi kelawar , lepas berbuka je terus keluar pasangkan pelita kat luar rumah. Minyak gas banyak lagi , nasib baik ! Dah la sebotol air mineral dah 6RM , perghhh ! Mahal .. Harga minyak pulak naik HAHA , ceceh masuk isu minyak pulak dah Ngeh Ngeh .. Yela nak pasang belita 8 biji aku beli dekat kedai RM1.80 tu , pelita pun pendek. Asal ada dan boleh pacak aku lega dah . feeling la . Kak dan abang ipar balik penang sini dari KL diorang . Jadi alang-alang pergi cari baju raya dekat adik , aku sempat beli dekat AEON JUSCO QB ada jual lampu kelip kelap. Suruh abang ipar pasangkan . Yessss ! Canteklahh




Tahun lepas , abah yang selalu pasang. Tahun ni abah jatuh sakit . Its ok Nil boleh handle hehe . Come on abah CEHHH ! Abah tahun ni tidur and relax je , aku buatkan HEHE . Aku tahu abah mesti sedih tapi abah tak boleh cakap jadi mesti simpan dalam hati . Tu yang aku buat cool je tak mau lah abah rasa macam kehilangan atau tak feel . Aku dengan adik sibuk la main mercun. Eh aku kecik lagi k. 20 tahun muda lagi HUAHUA .



Boleh pulak aku main aci nyorok ? Perghhh bayangla besar gedabak nyorok belakang pokok. Memang aku first la kena Chuppp.. Main pulak dengan budak -budak yang nyorok bawah mesin pon dah tak nampak kan. Gelong betul. Aku tak kisah yang penting aku enjoy , mak enjoy. Aku terbayang tahun depan aku takut aku tak boleh lagi macam ni. Yelah bulan 8 ni keluar untuk sambung degree walaupun tak dapat UPU aku tetap la masuk jugak even swasta pun. Aku memang nak sambung, Rugi lah stpm aku. Itu sebab aku ceriakan keadaan. 

Last-last aku yang malu bila ada budak-laki yang berkawan dengan jiran aku ni datang rumah diorang. Dia tengok je aku. Nak kata budak tapi dah besar , tengah nyorok pulak abbahahaha. Lantak kau la... Aku punya suka . Last last aku kuaq juga. Mak gelak sakit perot tengok aku malu...
Keluar dari tempat persembunyian tu hahaha...




Malam macam ni aku berjaga la.. sebab aku tengah siapkan manuskrip yang diterima. Manuskrip novel sulung aku yang sejak tahun lepas tergendala disebabkan busy dan banyak perlu diedit dan ditambah. Dan aku dah betulkan.. Harini sepatutnya petang tadi dah hantar... Tapi malam ni siap .. petang tadi terbuai lena hahaha... aku jadi kelawar la malam ni..

Rutin di waktu malam sehingga pagi buta.. Dah la lepas break off , perlu ke aku cerita ? Perlula.. sebab aku rasa benda ni tak dinamakan break off if bercinta dan dibohongi. Block fb aku but aku dapat tahu aku login guna other acc.. Search by name.. His name.. and i found it ! yes hancur luluh hati..

Alhamdulillah ALLAH SWT sayang pada aku dan jauhkan orang macam tu dari hidup aku. Aku tetap jaga aib dia namun aku benci . Ok full stop first and be the last one , aku cerita and mention this story.. Kisah cinta yang singkat dan penuh kekesalan.. Amin.. ALLAH adakan. kalau kita buat orang, benda tu patah balik . Mungkin anak kita pulak kena kalau tak kena pada kita. Dan kita sedar. Harap wife dia sabar lah banyak2 . Semoga dia baik la dengan wife dia nanti. Amin...

Rutin malam aku macam ni lah, sambil tulis novel ni.. nenek bangun dan lapar . Aku beri makan nenek.. kalau abah sakit aku tengokkan abah .. Itulah rutin aku. 

Aku puas dengan kehidupan aku. Aku harap dengan agama , dengan kecantikan dan dnegan azam aku.. Aku happy dengan hidup aku .. Aku akan buat Ex2 aku menyesal DAN UNTUNGKAN my future husband.. Till syurga.. Jannah..


AMIN :) Tak frust langsung sebab ini bukan suatu perhubungan tetapi hanya perkenalan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...