Monday, September 25

Tempahan Personal Blog Design Dan Tempahan Resume Murah

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim



Hai semua , apa khabar ? Baik tak ..Syukur alhamdulillah sebab dapat lagi menaip menghirup udara pemberian ALLAH ni. Disebabkan permintaan yang tinggi , Nil pon terus update jelah. Entah cukup tangan atau tak. Tapi buat masa ni , customer semua tak ngada-ngada semua baik-baik. Boleh menunggu. Boleh deal baik-baik.


TEMPLATE BLOG 


Ada yang belum ada blog / personal website. Nil boleh design. Jadi Nil dah pernah design beberapa blog sebelum ni. Beberapa ? Sikitnya... Sebab Nil agak sibuk dengan semester dan assignmnt Nil. Kalau sempat Nil siapkan secepatnya. Bukan itu sahaja Nil akan ajar yang newbie macam mana nak update post dan sebagainya.

Design header blog pon boleh... Harganya pon agak mengancam Heheik. Untuk Full template RM80 , untuk header hanyalah RM30. Sebab makan masa nak buat template. kadang kadang sampai seminggu. Tukar itu tak kena ini tak kena. Heee. Bayar mahal bolehlah demand, Nak tukar pon tak lah rasa sangat sebab mahal kan.


RESUME

Resume pula , ada macam macam jenis template. Nak yang macam mana .. Bagi contoh pon boleh. 
Nil design ikut permintaan. Ada dua jenis , soft copy dan hard copy. 

SOFT COPY

SIMPLE RESUME (1 page) RM 10
Complicated Resume (1 Page) RM 15


Kalau nak print sekali , cas printing dan jenis material. Dan juga postage.

Tak cukup dengan cakap je , nak tahu contoh-contoh yang pernah Nil buat ye tak ?


CONTOH BLOG DESIGN 

Syukur alhamdulillah design blog yang agak mencabar. Alhamdulillah diberi kepercayaan. Selepas hadirnya blog-blog ni , dengan design Nil ni , syukur ramai yang sudi nak order. Buat minggu ni Nil memang free. Tapi tengah fikir sama ada nak tutup ke tidak tempahan blog sebab semester baru dah nak start. Hee , apa pun jum kita skoden design yang Nil provide dan create untuk sis Umie ni.

Kak Umie minta Nil buat untuk produk yang beliau akan jual di website tersebut. Minta Nil design kena dengan produk dan warna produk.  Nil cuba alhamdulillah sis suka. Sebelum ni Nil design blog sis Najihah. Kalau tak tengok lagi boleh tengok link ni.


Tak clear sangat sebab dulu lain. Dah hilang....

UMIE RIZUWAN

SIHAT CANTIK LANGSING SELEPAS BERPANTANG DALAM 90 HARI


No automatic alt text available.


No automatic alt text available.

Image may contain: outdoor and text






Alhamdulillah dapat siapkan tempahan design blog sis NAJIHAH.  Sis nak tema pink , apabila diberi gambar anak sis Najihah , terdetik di hati nak cute kan gambar tu dan header. Alhamdulillah feedback sis 'suka sangat' .

Risau juga kalau tak dapat memenuhi permintaan dan kemahuan customer. Thanks sis sudi order. Nantikan design seterusnya. Nak order Klik Facebook Nil ye untuk order.


Ini blog kedua.


Tak berapa Clear , boleh terus ke link berikut



No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: one or more people

No automatic alt text available.


Dah siap dah pun , nak order lagi lepas ni kena tunggu Nil free. Jadual semester baru pun dah keluar. Kalau nak kena tunggu nil free. Apa pun setakat ni je nil mampu buat. Kak suhana minta untuk katering beliau. 

Alhamdulillah dah siap ngeehe.. Lepas fokus untuk novel dan juga study hee :)

Nak terjah ?? Tengok post bawah sekali untuk ke blog sis.

Image may contain: text

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.


Bawah ni pula , Blog Hash Aulia Novelis..

Image may contain: 3 people

Image may contain: 1 person

No automatic alt text available.


Image may contain: 4 people, text

Image may contain: 3 people, text


Image may contain: 1 person, smilingImage may contain: 1 person, smilingImage may contain: 1 person, smilingImage may contain: 1 person, smilingImage may contain: 1 person, smilingImage may contain: 1 person, smiling


Apalagi Yang Nil pernah design ? 




Image may contain: 2 people, text


Image may contain: 2 people, people smiling, text


Image may contain: 2 people



NAK ORDER TAK


TERUS JE KE FANPAGE NI

https://web.facebook.com/NHOfficialDesigner/



 

Monday, September 18

Kemain Selfie Teruk Handphone Baru #VIVO

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


Seronok nampak , senyum sampai telinga. Eh boleh ke senyum sampai telinga ? Hehehe loyaq buruk ni.. Sonokknya dapat handphone baru hilang segala kefrustann Eh frust ke ? Mana ada lah im Good now.. sebab ada boyfriend kedua , Eh banyak nye boyfrend awak. Kita muda lagi kena banyak Ehhh..

Taklah , boyfren pertama adalah Blog Nilam Himawari. Kalau dia takde nak cerita katne haa..
Boypren kedua Nil adalah #VIVO #CAMERA #HANDPHONE #GADGET

Gempakkknyaa , bestnya. Sebelum nil guna handphone yang mana ada je. Camera bosau tu ada , canon dan Nikon dah ada. Cuma besar sangatlah.. Nak selfie kat semua tempat. Mana larat bawa besar-besar. Sebelum guna phone Samsung Duos. Arwah abah punya. Tapi samsung ada yang ok ada yang Hangg. Mungkin sebab jenis lama. Adik pakai samsung. Lebih kurang function VIVO tapi camera VIVO memang terbaik sebenarnya. Samsung pon ok. Sebab adik punya mahal lagi dari kakak dia. Hekhek.

Nil asal boleh selfie dann quality ok je..

Image may contain: 1 person, smiling, closeup


Kemain sampai tahi lalat pemanis pon boleh hilang. Mana lah dia pergi ahhaa. Nyorok lettew ehh..
Takpelaaah. Hakak redha dengan tahik lalat manis hakak tu ye. Hahhaha akak payung ni je. Ek eleh ngada gila

Suka lahai. aku dah macam tak betui dah. Kak panggil pon susah sahut tengah fokus.. Buat live la. Hadoi layan jela kakak oiii..





Kemain hangg nuh lepas ada camera cantikk. Nak balik penang lawan dengan adikk hehee..
Habis lah dia.. Kihkih tapi harga samsung dia lagi mahal. Mestilaah gempak dari kakak dia kihkih
Takpelah tak kira nak lawan jugak bwekkkkkk. Heik



 

Wednesday, September 13

Pengguna Konsisten Produk Nur Ain (PenjagaanKulit "Skin Care") Flawless Beauty Care

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim




Syukur alhamdulillah. Walaupun 14hb exam masih lagi dapat mengarang kahkah. Bukan apa nak sharing is caring pasal produk kesayangan ni. Nama produk ni seperti yang tertera

NUR AIN BEAUTY CARE

Sampaikan saya pon jadi agen ,harga yang berbaloi sangat. Sebab bagi saya biar semua orang puas hati dah cukup. Cukuplah sikit sikit tu. Memang the best. Nak cerita pasal produk kesayangan ni.






Kulit muka Nil memang jenis takde jerawat tapi jeragat tu ada. Kalau jerawat tu time period je. Tapi , ikut time jugak. Tapi siyeslah kalau ok macam mana pun , tanpa produk untuk penjagaan muka kita , kita tak boleh nak istiqamah jaga. Yelah cuba korang bayangkan .. Korang tak pakai apa-apa produk.. Mesti korang tak akan jaga sangat muka tu. Tak basuh sebelum tidur atau selepas makeup. Main bedal je produk yang kita beli.. Boleh je.. Tapi dalam set is better sebab diperbuat sekali 1 set ni ada lah function bagi sama and fixed.

Jadi Nil ni jenis yang susah nak percaya produk. Sebab muka Nil dah ok mak cakap. Takut pakai pelik pelik nanti naik bukan bukan. Adalah sebelum ni Nil time sekolah form 6 dulu Nil bedal satu produk X ni... Perghh mula mula macam korean look.. Kali kedua beli.. merkuri dia tinggi sangat sampai terbakoooo muka hakuu ni haa...Lepas tu memang sakit habis,,,





Lepas tu , Nil ada kem dulu sebelum sambung belajar. Kem tu lah gabungkan semua sekolah dan Nil geng dengan dua budak cun ni. Muka diorang perghhh flawless... Bila Nil tanya diorang cakap pakai Nur Ain.. Dah lama kan.. Form 6 time tu . sekarang dah nak habis belajar degree.. Rasanya lama lah kan.. Woww kesan Nur Ain. Nil Konsisten tanpa ragu-ragu.


Tu sebab Nil suggest produk yang Nil pernah guna. Nil tak akan buat review kalau produk tu , tak menjadi. Malaslah nak karang kalau terpaksa hahaha. Yelah sebab betullah Nil cakap ni.. Belilah dan pakai. Tapi Nil rasa before this produk ni baik..gila.. Diorang ada penambah baikan , mesti lah lagi baik.. Harap terus menjadi kegemaran buat Nil..

Harap-harap takde perubahan apa-apa agar pengguna macam Nil dan yang lain-lain puas hati.. 


GUNALAH 

PRODUK NUR AIN


Buat review ni pon no payment hahaha , sebab memang nak tulislah. Dah betul , tulislah. Keyword-keyword yang datang di blog Nil pon sebab flawless.. 








 

Monday, September 11

Photography Shooting Collaboration With Fashion Designer #ProfessionalModel #HidayahBaharudin

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim

Hai , hai . Lama dah tak update , sibuk hoii memanjang sibukk.. Sibuk dengan assignment. Ada yang tanya kenapa tak nampak pon dekat facebook. Nil sempat upload IG je tu pun tak scroll semua , facebook walking Hahaha. Tak sempat nak komen balas balas komen.

Aduhai sangat dasyat assignment second last sem ni. Tahu lah dah hujung-hujung mesti semakin mencabar. Ini pun baru sempat nak bernyawa. Semput tak semput juga bernyawa. Rasa macam dah habis assignemnt, Rupanya exam ada lagi duyaii ! Takpala nak release stress kena update artikel juga. Lama dah kan...


Kali ni , Nil nak sharing is caring. Seronokk gila baq hang , #nakmampus haa. Sonok sangat... tak terkata bila ada class photography untuk student degree and final project collaborattion dengan fashion student. Bestnya rasa sebab dioarng pun gila-gila sporting. Nil kena shoot dua orang , mean dua suit yang diorang dah buat. Macam macam ada. Dan diorang memang hebat gila.

Apa pun , tangan menggigil jugaklah. Sebab hired professional model. Ish , memang gempaklah sekali possing dah tak payah cakap dah nak macam mana. semua dia boleh buat. Model catwalk actually. Masa awal-awal tertanya tanya juga , siapakah gerangan model tu. Memang gempak gila.. Dan tangan sejuk. Dengan geng memang menggila la.. sejuk. 

Lepas tu Nil terus ok sebab fikir macam mana pun kena jugak buat. Dan bagus sangat model ni memang gempak sangat. Sporting. Paling suka bila dia senyum sebab memang dia susah pun nak senyum hahahaha ! Model memang camtu. Tapi bila dia senyum perghhh wonderful gila rasa..

Dia memang tak putih dan tak gelap.. Tapi she be herself.. And credit to her because of her confidence make it all of her parts looking awesome. Nak belanja sikit model ni. , ada je lepas tu stalk perghh. Dia jalan catwalk atas stage. Semua baju Rizman , and profesional designer.. dia dah pakai... Gila kau tak gigil.. Jadi photographer pendek macam aku agak susah sebab dia tinggi.





Inilah dia hehehehe. Yang atas tu dah lepas shoot boleh lah visit my IG too 
Gempak kan !! Terbaiklahhhh















Hebat betul student KLMUC ni hee. #klmuc. Bagi Nil , belajar dekat KLMUC ni , semua benda boleh tahu dan explore. Puas hati. Memang the best ! MQA too.. Ada MQA dah tak pening dan diiktiraf. Tahukah anda , graphic designer course adalah sangat popular di #KLMUC 

Ini hasil survey kakak Nil sebelum nil nak continue study. Thats why im choose #KLMUC










 

Monday, August 21

Merendah-rendahkan Orang Lain #riak #takbur #Inspiration

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim





Tiba-tiba rasa nak share satu benda yang NIL baca dalam sebuah buku yang bertajuk RESAH RASULLULLAH SAW. Seronok sangat buku ni , boleh tercalit dan tersentap untuk istiqamah diri kita sendiri. Tajuk pon dah gempak gila , seronok dapat share. Sebab bagi Nil benda ni dah menjadi-jadi. Kita dah tak nampak benda-benda kecil yang seringkali mampu buat hubungan silaturrahim kita ni rengang. Hal-hal macam nilah yang buat kehidupan kita tak tenteram. Sebab bergaduh dengan orang. Sakitkan hati orang.


Hasil carian imej untuk rendah-rendahkan orang lain

Sedangkan kita yang buat silap , kita nak touching lebih. Opss. Haha.

Nil nak share sikit kata-kata yang tertulis dalam buku ni.

Antara petanda seseorang tu terkena penyakit sombong adalah sebagaimana dinyatakan oleh baginda SAW. Ibnu Mas'ud berkata , Rasulullah SAW Bersabda :

"Tidak akan masuk syurga manusia yang dalam hatinya terdapat  kesombongan sebesar biji sawi." Seorang sahabat bertanya : 

"Bagaimana dengan manusia yang suka memakai baju sandal  yang bagus ?" Rasul SAW menjawab : "Sesungguhnya ALLAH itu indah dan menyukai keindahan. Sombong adalah menolak  kebenaran daripada al-Quran dan as-sunnah , serta meremehkan (merendahkan) manusia lain."

Ada kalanya kita sendiri tak sedar kita sedang lekehkan kebolehan orang lain , anggap diri kita lebih baik daripadanya dan lebih berilmu.


Itulah manusia , selalu lupa. Anggap kita ni ada lebih ada kurang. Nak tengok bezanya memanglah bukan sekarang. Didunia ni mewah belaka diibaratkan seakan pentas untuk korang dijurikan dengan lakonan yang ada dan strategi yang ada. Jika kita disana baru kita tahu bagaimana perhitungan yang ada buat kita.


Wednesday, August 16

Betapa Mencabarnya Bila Dah Gemuk , Makan Masa Untuk Kembali ke asal 'KURUS' 50KG

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


Image may contain: 1 person, smiling, outdoor

Aduhai , wah awal-awal dah mengeluh. Nampak sangat tak tajuk tu memang ada kaitan dengan artikel ni. Bukan main-main baq hang. Aduhai , dulu berat hanyalah 50kg macam tu. Semua baju boleh pakai. Baju kebaya segala skirt dengan legging memang gempak lah time tu. Nak throwback balik. Umur time tu baru je , Form 3 till form 5 lepas tu kembali berisi semula. Lepas tu back to 60KG nampak gemuk la time tu. Diet tapi kejap je tahan. 


Sekarang dah umur 22 tahun. Orang cakap masih kuat lagi , kalau diet mesti cepat turun. ACtually bagus sangat kalau korang minum herbalife bagi yang awal-awal sebab awal-awal kita nak diet nak cover pemakanan kita daripada makan je benda-benda yang berlemak atau manis.


UJIAN BESAR

 Memang bila kita dah set our mind kita nak diet , ujian tu makin besar. Lets say , kita dalam proses diet.. Kita akan rasa semua benda kita nak rasa nak makan. Kek la , mcd la , kfc la , semua benda lah.. Tapi yang main tu adalah semua makanan tu. Boleh je nak makan tapi pilih lah yang boleh hadam cepat macam ayam ke, macam protein tuu.. ambil yang tulang-tulang sekadar isi perut. Kek pon boleh , kuantiti sikit lah. Tapi logiknya mana lah boleh time beli tu suruh potong untuk rasa je. Pandai - pandai la beli share dengan kawan ke adik ke. Tapi telan air liur la jugak bila dapat rasa je.


SEMANGAT / REFERENCE

Semangat tu kena kuat , kalau tak kuat mungkin sebulan tak turun berat pun korang give up rasanya. Memang ujian tu besar. Bila tak boleh nak teruskan. Fikir balik kalau give up pon korang akan makan balik. tak rugi ke selama sebulan korang telan air liur je orang makan sedap-sedap. Tak penat ke workour berzumba dan korang balik kepada 100 kg balik. Tak kisah la kalau sebulan 2 kg pon bagus lah. At least korang dah tak tambah KG tapi korang dah lost KG. 


DUIT DAN PRODUK

Ni masalah yang orang selalu jadikan alasan. Macam nil beli herbalife , harganya sebenarnya boleh mampu milik dan jadi income semula untuk korang kalau kurus. Lagi satu bila sebut produk je , memang Nil tak akan percaya. Sebab setengah orang kurus dengan benda lain , mungkin diet atau workout lepas tu mention diorang guna produk tu. Kita dapat tahu orang tu memang pengguna atau tak. Kalau dia asyik up produk macam macam , dia tak stick pada satu. Berkemungkinan dan sendiri faham la.. agenda tu ahhaa.

Tak tahu la nak cakap camne , apa yang pening kita sendiri kena usaha sendiri. Lemak takkan hilang selagi kita tak usaha hilangkan. Nil recommend macam produk herbalife sebab ni bukan sejenis kapsuk atau produk yang telan-telan dah kurus. Bukan eh, nutrition herbalife tu adalah pegganti makanan. Memang korang boleh tahan lapar dan sehari 1 meal sahaja. Sebab pagi dah breakfast dengan shake yang macam aiskrim tu lepas tu skip 4 jam baru makan meal. Nasi small portion , sayur dan lauk ayam atau ikan. Haaa memang gempak lah kalau tak skip 2 liter air sehari. Nil stop kejap sbb dah ok dah  , lepas diet sebulan dengan herbalife. Nak teruskan sebab boleh kurus. Tapi student life , banyak guna duit. Memang bagus la.. actually.

Ikut hati nak je beli lagi.


WORKOUT





Perlu ke workout ? Boleh je tapi make sure korang dah disiplin dengan makanan. Sebulan lepas diet dengan baik , baru korang boleh start pulak dnegan workout supaya korang tak tertekan dan cepat lapar serta ikut nafsu je lepas tu. Yelah kalau nak workout tak boleh kejap2 berhenti. Mean seminggu je pastu seminggu lagi tak pun.. atau dua tiga minggu stop. Nanti tak disiplin , yang edua nafsu makan tu akan naik mendadak. Jadi jangan skip 2 liter sebulan , pastikan habiskan sebotol setakat mampu... pastikan 1 liter atau 2 atau 3 lagi bagus. Kulit pun makin cantik..

Seminggu workout tak bermaksud every 7 day macam Nil , ada kelas 3 hari seminggu. Bila cuti pagi Nil akan pasang zumba dance atau tabata dance... Memang layan sorg2 dekat ruang tamu. Berpeluhh.. kalah joging. Lagi bagus sebenarnya. Nil takde geng nak ajak jogging every time, sometimes je.. Jadi Nil buat sorang sorang je dalam rumah. Kahkah. Nak g gym duit lagi.. lepas tu sehari je RM10 2 JAM workout macam tak berbaloi.. Terpulang la.. sebab tak selalu pon walk in atau bayar per month,..


REFERENCE


Lupa nak cakap pasal ni , Nil selalu hilang semangat tu. Nil akan tengok instagram. Banyak girl-girl cun dan badan diorang fit .. Model model muslimah.. Nil tanamkan nak macam diorang. Dan semangat tu semakin berkobar tak pernah luntur. Alhamdulillah...

Korang pon kena tengokk youtube.. Ada freelatic running.. woww thats great sebab diorang hanya workout dan slim... Huishh gempak la... Hebatlaaaa


Kena tengok semua tu supaya kita semangat. Before after diorang...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...