Thursday, August 3

Cara masukkan background pada Template Denim #TutorialDesignBlog #NH

Assalamualaikum :) Bismillahhirrahmanirrahim


Hai hai semua . Apa habaq ? Harap-harap baik belaka naa.. Ok haritu Nil ada kan bagi freebies coding denim. Selalu Nil amik order memang lama. Jadi Nil nak ajar korang untuk edit template denim ikut apa yang korang suka. 


Tempoh hari im create a video. But this time , ada benda yang berlaku. Need to uninstall again that application. So , tak boleh nak record. Its ok i ll help by screenshot all of things. But , later maybe after all are appear in a good mood , i ll show you how ya... I ll uploaded that video in youtube below my channel. 


Ok now , dah buka dan buat ke coding tu dalam blog ? Ada yang tak nak lagi sebab nak lengkapkan semua. Baru copy and paste. Ada yang dah buat tapi tak tahu lagi , step-step lain. Boleh tengok apa yang Nil buat ya... 


Ini adalah FREEBIES CODING memang kosong KLIK HERE


OK dah ikot tak step tuu ? Kalau dah ikut korang perlu pasang dan ikut tips bawah ni plak.




1. Mula-mula korang Login [ sampai di dashboard ]

2. Pilih Theme

3. Pilih EDIT HTML

4. Cari Coding ni.....

body { background-image:url(MEKAP), url(), url(background);
background-position:top left,bottom left, top left;
background-repeat:repeat-x,repeat-x, repeat ;
background-color:;
line-height: 1.4em;text-align: left;font-size:small;font-family:Century Gothic,Arial, Lucida Grande, sans-serif;margin:0;color:#000000;
}



Gambar macam atas ni. Boleh guna CTRL F dan masukkan word-word yang berkaitan untuk cari coding tu atau word 

body {

Dah Jumpa ke ???? Kalau dah jumpa... Boleh setting mengikut di bawah ni.

body { background-image:url(MEKAP), url(), url(background blog);
background-position:top left,bottom left, top left;
background-repeat:repeat-x,repeat-x, repeat ;
background-color:;
line-height: 1.4em;text-align: left;font-size:small;font-family:Century Gothic,Arial, Lucida Grande, sans-serif;margin:0;color:#000000;



MEKAP = Gambar bawah ni atas header yang ada barang2 makeup tu
BACKGROUND BLOG : Background stripes pink tula.. Boleh try.



Boleh rujuk gambar full Blog Nil kedudukan dia...



Another things is.. Untuk design makeup tu , make sure size dia sama dengan setting HTML HEADER 


Boleh Check coding macam bawah ni.

/* Header
----------------------------------------------- */
#header-wrapper {
margin:0;
padding: 0;
background-color: transparent;
text-align: left;
background: url(URL) no-repeat;
background-position: bottom;
height:420px;
}
#header {
width: 1050px;
margin: 0 auto;
background-color: transparent;
border: 1px solid transparent;
color: transparent;
padding: 0;
font: normal normal 210% Verdana, Arial, Sans-serif;;
}
 

Kalau korang letak header 1050 (width)
That Means , size atas tu pon kena jugak sama. Tinggi tu Nil letak 400

1050 x 400 untuk MEKAP design tu.


CHECK INI JUGAK YA , untuk ketepatan SIZE...


#content-wrapper {
font: 13px Verdana;
width: 1080px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background: url() repeat;
}
#main-wrapper {
margin-left: 30px;
margin-top :25px;
width: 700px;
float: left;
background: url() repeat;
}
#sidebar-wrapper {
margin-right: 30px;
padding-bottom :15px;
width: 280px;
float: right;
background : #fff;
display: inline; /* fix for doubling margin in IE */
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden; /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}


Certain design and coding. Nil akan jelaskan for next part ya..Kalau boleh sekali dengan cara design , Nil akan ajar guna photoshop. Doakan semuanya baik2 ya.

Jangan lupa LIKE , KOMEN , FOLLOW  YA.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...